fbpx

Batteribyte – mobiltelefon

Batteribyte – mobiltelefon

Bör du byta mobilens batteri? Så här kollar du.
Smarttelefoner är smarta, men de kräver också allt mer ström och batterierna oftare laddas. Varje gång batteriet laddas så förlorar det en gnutta av sin kapacitet och behåller laddningen en aning kortare tid.
Ett mer frekvent laddningsbehov kan t.ex. bero på att man använder telefonen oftare, att att man har appar installerade som tar mycket kraft eller helt enkelt att batteriet är uttjänt och behöver bytas.
Så här kontrollerar du hur ditt batteri mår:
Så kontrollerar du batteriet på Android-telefoner
1. Börja med att ladda hem appen AccuBattery till telefonen.
2. När du startar appen visas en kort introduktion, sedan har du fyra flikar att bläddra mellan.
För att se batteriets kapacitet, titta under fliken ”Health”.
Så kontrollerar du batteriet på iPhone
1. Gå till ”Inställningar” och därefter ”Batteri”.
2. Tryck på ”Batterihälsa”.
3. Här visas ett procenttal för hur kapaciteten är på batteriet i mobilen. Ju lägre procent, desto sämre batteritid.
Batteri och prestanda
Uppladdningsbara batterier är förbrukningsvaror med begränsad livslängd. Batteriers kapacitet och prestanda försämras med tiden och till slut måste de ersättas med nya.
.
Med ”Batteritid” menas hur länge en enhet kan användas innan den behöver laddas. ”Batteriets livslängd” är måttet på hur länge det håller innan det behöver bytas ut. Hur du använder enheten påverkar både batteritiden och livslängden. Oavsett hur du använder din telefon finns det alltid sätt att förbättra batteriets hållbarhet. Ett batteris livslängd beror på dess ”kemiska ålder”, som är något annat batteriets ålder i antal år. Den kemiska åldern påverkas av olika faktorer.  Bl. a. antalet laddningscykler och hur väl batteriet tagits om hand. Låt till exempel din mobiltelefon vara laddad till hälften när du ska förvara den under en längre tid. Undvik även att ladda eller lämna din mobiltelefon på varma platser, till exempel i direkt solljus, under en längre tid.